65 yaş üstü vatandaşlara egzersiz uyarısı…

Egzersiz öncesi doktorunuza başvurun

Gaziantep Özel Defa Life Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serhan Kanevetçi, uzun süre sokağa çıkamayan kişilerde, kireçlenme, kemik erimesi gibi rahatsızlıkların arttığını belirterek, “Mutlaka günlük yürüyüşlerini ihmal etmemeleri gerekiyor. Ancak her hastanın durumu aynı değil, hastanın durumuna göre egzersizler öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Türkiye’de etkisini sürdüren Koronavirüs (Covid-19) Salgını sürecinin başladığı Mart ayında 65 yaş ve üzeri yaştaki vatandaşların sokağa çıkışları kısıtlanmıştı. Üç aylık bir dönemde uygulanan kısıtlama, özellikle kemik erimesi ve kireçlenme sorunu ile karşı karşıya olan 65 yaş ve üzeri yaştaki kimselerin, hayatını olumsuz etkiledi. Gaziantep Özel Defa Life Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serhan Kanevetçi, hareketsiz yaşamın getirdiği sorunları, kemik erimesi ve kireçlenme sorunlarına ilişkin merak edilenleri anlattı.

HAREKETSİZ YAŞAM ETKİLEDİ

Hareketsiz yaşamın 65 yaş ve üzeri kişilerde önemli sorunlara neden olabileceğini kaydeden Kanevetçi, “65 yaş ve üzeri yaştaki vatandaşlarda, kemik erimesi, kalça ve dizlerde kireçlenme sorunları yaşanıyor. Kemik erimesi ve kireçlenme sorunu yaşayan hastalarımıza, egzersiz öneriyoruz. Ancak Covid-19 Salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sırasında uzun bir süre hareketsiz kaldıkları için bu hastalarda, damar tıkanıklığı, yürüme ile ilgili problemlerin yanı sıra hareketsizliğe bağlı kas ağrılarında artış yaşandı. Hastalarımız bu şikayetlerle daha fazla hastanemize başvurmaya başladılar. Başvuran hastalarımıza egzersiz önerilerinde bulunarak fizik tedavi almaları sağlandı, gerekli ilaçlar verilerek tedavilerini devam ettiriyoruz.”

EGZERSİZ ÖNEMLİ

Kireçlenme sorunu ile karşı karşıya kalan hastalara önerilerde bulunan Kanevetçi, “Özellikle kireçlenme sorunu ile karşı karşıya kalan hastalarımızın her gün düzenli egzersizler yapmaları gerekiyor. Egzersizler dışında düzenli yürüyüş yapmaları gerekiyor. Dışarı çıkamayacak olan hastalarımıza ise evlerde rahatça uygulayabilecekleri egzersizler tavsiye ediyoruz. Her hastanın durumu aynı değil, hastanın durumuna göre egzersizler öneriyoruz. Kireçlenme sorununun ileri düzeyde olduğu bir hastaya zorlayıcı egzersizler verdiğimiz zaman onun sağlığını etkileyebiliriz. O nedenle hastanın durumuna uygun egzersizler öneriyoruz. Egzersizler konusunda Fizyoterapistimizden destek alıyoruz. Hastalarımız egzersiz yaptıkça ilaç kullanımına olan gereksinimleri azaldı.” Dedi.

KİREÇLENME SORUNU YAŞAYAN HASTALARA ÖNERİLER

Dizlerde kireçlenme sorunu yaşayan hastalara önerilerde bulunan Kanevetçi, “Kireçlenme sorunu ile karşı karşıya kalan hastalarımızın klozet kullanmaları, yemeklerini masalarda yemelerini öneriyoruz. Yerde oturmalarını hastalarımıza önermiyoruz.”dedi.

“TEK ÇÖZÜM AMELİYAT DEĞİL”

Kireçlenme sorununa karşı tek çözümün ameliyat olmadığını söyleyen Kanevetçi, “Kireçlenmesi olan hastalara genel yaklaşımımız, sorun kolay çözülebilecek düzeyde ise ilaç ve egzersiz veriyoruz. Daha ileriki aşamalarda kireçlenme sorunu az ise Artroskopi dediğimiz kapalı ameliyat yapılıyor.  Yine kireçlenme sorunu yaşayan hastalarımıza Kök Hücre tedavisi uyguluyoruz. Karın yağından elde etmiş olduğumuz kök hücreleri, diz içerisinde enjeksiyon metoduyla yerleştiriyoruz, 6 ay- 1 yıl içerisinde diz kendi kıkırdağını oluşturuyor. Oluşan kıkırdak yapısı hem ağrıları azaltıyor hem de çevre kaslardaki Atrofiyi de düzenliyor. İleri derecede dizleri deforme eden bir kireçlenme var ise diz protezi adı verilen ameliyatın yapılması gerekiyor. Eklem ağrılarının olduğu ılımlı bir kireçlenme varsa, Artroskopi dediğimiz diz içi ameliyat ve karın yağından alınan kök hücre tedavisidir.” şeklinde konuştu.

KEMİK ERİMESİ SORUNUNA DİKKAT!

Kemik erimesi sorununa karşı uygulanan tedavi yöntemlerini anlatan Kanevetçi, “Rutin olarak 55 yaşını geçen tüm hastalarımıza kemik taraması yaptırmalarını öneriyoruz. Hastanemizde bulunan ünitelerde bu işlemi yapıyoruz. Kemik erimesi rahatsızlığı olan hastalarımızda kalp hastalığı, şeker, tansiyon gibi rahatsızlıkları varsa 6 ayda bir ya da yıllık kullandığımız serumlarımız var onları tedavilerinde kullanıyoruz. Onun dışındaki hastalarda ise haftalık ya da aylık tedaviler uyguluyoruz.

Kemik erimesi sorunu gençlerde de görülebilir. Erken menopoza giren kadınlarda, kimi ilaçların yan etkisi olarak kemik erimesi sorunu görülebiliyor. Genel olarak yaşlı hastalarda kemik erimesi sorunu görülüyor. Özellikle kadınlarda, 65-70 yaşından sonra kemik erimesi sorunu görülüyor. 75 yaş üzerindeki hastalara kemik ölçümü yapılmadan, rapor çıkartılarak ilaçlar veriliyor. Bu ilaçlar yardımıyla patolojik kırıkların önüne geçilmiş oluyor. Hastalarımızı oluşabilecek olan kırıklara karşı korumuş oluyoruz.”dedi

“YÜRÜYÜŞ İHMAL EDİLMEMELİ”

Hareketsiz yaşam tarzına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunan Kanevetçi, “Mutlaka günlük yürüyüşlerini ihmal etmemeleri gerekiyor. Genç hastaların bu noktada dikkatli olmaları gerekiyor. Yaşlı hastalarımızın ise kısa mesafeli olarak yürüyüş yapmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

© 2018 - Defa Life Hospital. Tüm hakları saklıdır.

Danışma hattımız        (342) 335 33 32