KLİNİK KALİTE İYİLEŞTİRME KOMİTESİ
1- Klinik Kalite Komisyonunun Görevleri
1-Bünyesindeki sağlık kuruluşlarının klinik kalite çalışmalarını izlemek, ilgili birim amirine raporlamak.
2- Klinik kalite süreçleri ile ilgili Bakanlıkça verilen talimatları sağlık kuruluşlarına iletmek, bu talimatlar doğrultusunda gerçekleştirilen uygulamaları izlemek.
3- İl sağlık müdürlüğü tarafından düzenlenen klinik kalite toplantılarına iştirak etmek.
4- Bakanlıkça belirlenen hedefler dışında, bünyesindeki sağlık kuruluşlarının gösterge hedeflerini belirlemek, hedefe ulaşma düzeylerini izlemek ve değerlendirmek.
5- Sağlık kuruluşlarının, klinik kalite veri kalitesini artırmaya yönelik faaliyetlerini değerlendirmek, veri kalitesinin iyileştirilmesine yönelik çalışmaları izlemek.
6-Sağlık kuruluşlarının, klinik kalite geri bildirim raporlarını değerlendirmek, klinik kalitenin iyileştirilmesine yönelik faaliyetleri izlemek.
7- Bünyesindeki sağlık kuruluşlarında karşılaşılan klinik kaliteye ilişkin sorunları ve çözüm önerilerini ilgili birim amirine raporlamak.
8-İl düzeyinde klinik kalite süreçleri ile ilgili eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve gerektiğinde eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi yönünde il müdürlüğü ile koordineli çalışmak
2-Kalite Direktörlüğünün Klinik Kaliteye Yönelik Görevleri
1-Klinik kalite iyileştirme komitesinin sekreteryasını yürütmek.
2- Klinik kalite süreçleri ile ilgili Bakanlıkça verilen talimatlar doğrultusunda uygulamaların kuruluşta gerçekleştirilmesini sağlamak.
3-USS veri sorumlusu ile koordineli olarak, veri kalitesinin iyileştirilmesine dair süreçleri takip etmek.
4-Kuruluşta karşılaşılan klinik kaliteye ilişkin sorunları ve bu sorunlara yönelik düzeltici önleyici faaliyet önerilerini üst yönetime raporlamak.
5-Uygunsuzluklara yönelik kalite iyileştirme faaliyetlerinin yürütülmesini koordine etmek
3-Klinik Kalite İyileştirme Komitesinin Görevleri
1-Sağlık kuruluşunda gerçekleştirilen klinik kalite çalışmalarının Bakanlıkça yayımlanan “Klinik Kalite Ölçme ve Değerlendirme Rehberleri” doğrultusunda gerçekleştirilmesini sağlamak.
2- Sağlık olgusu bazında izlenen tüm klinik kalite göstergeleri ile ilgili veri kalitesini değerlendirmek, veri kalitesi ile ilgili gerekli düzeltici önleyici faaliyetleri belirlemek ve bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlamak,
3-Klinik kalite göstergeleri ile ilgili Bakanlık tarafından gönderilen geri bildirim raporlarını (Klinik Kalite Karar Destek Sistemi-K3DS) ve HBYS’den elde edilen sonuçları karşılaştırarak gösterge bazında analizler yapmak.
4-Gösterge bazında hedeflere ulaşma düzeyini değerlendirmek, hedefe ulaşmak için gerekli faaliyetleri planlamak.
5-Gösterge bazında belirlenen iyileştirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak.
6-Kuruluşta izlenen her sağlık olgusu ile ilgili sonuçlar, yapılan çalışmalar ve gerçekleştirilmesi gereken iyileştirme faaliyetleri hakkında üçer aylık periyotlarda rapor oluşturmak.
4-Gerektiğinde düzeltici önleyici faaliyetler başlatılır.
- Düzeltici Faaliyet: Tespit edilen bir uygunsuzluğun sebebini veya diğer istenmeyen durumu yok etmek için yapılan faaliyet. Düzeltici faaliyet ise tekrar meydana gelmeyi önlemek için yapılır.
- Önleyici Faaliyet: Potansiyel (olabilme olasılığı yüksek olan bir olay) bir uygunsuzluğun sebebinin veya diğer istenmeyen olabilecek durumların bertaraf edilmesi için yapılan faaliyet. Önleyici faaliyet bir olumsuz olayın meydana gelmesini önlemek için yapılır.
5- Komitenin Toplanma Süresi : 3 ayda bir toplanmaktadır.
6-Komitede Görevli Kişiler :
| NO | GÖREVİ/ÜNVANI | ADI SOYADI |
| 1 | Başhekim(Komite Başkanı) | Dr. Selahattin VURAL |
| 2 | Başhekim Yardımcısı(Üye) | Dr.Mehmet Fatih KORKMAZ |
| 3 | Hemşirelik Hizmetleri Müdürü(Üye) | Ceren KILINÇ |
| 4 | Kalite Yön.Direktörü(Üye ) | Guzide KULOĞLU |
| 5 | Ortopedi Uzmanı(Üye) | Op.Dr.Serhan KANEVETCİ |
| 6 | Genel Cerrahi Uzmanı(Üye) | Prof. Dr. Yusuf YAĞMUR |
| 7 | Nöroloji Uzmanı(Üye) | Uz.Dr.Ali Yavuz SERTPOLAT |
| 8 | Göğüs Hastalıkları Uzmanı(Üye) | Uz. Dr. Cengiz AYARECİ |
| 9 | Üroloji Uzmanı(Üye) | Op.Dr.Cihanser YURTSEVEN |
| 10 | Kardiyoloji Uzmanı(Üye) | Uz.Dr.Serdar KEÇEOĞLU |
| 11 | Dahiliye Uzmanı(Üye) | Uz. Dr. Cihan ÖZTÜRK |
| 12 | Dahiliye Uzmanı(Üye) | Uz.Dr.Şenel BOLAT |
| 13 | Bilgi İşlem Müdürü(USS) | Cihan KAPLAN |