Hastanemizde 3-4 Kasım 2017 tarihlerinde düzenlenmiş olan ‘’Rejeneratif Tıp Alanında Hücresel Tedavi Eğitim ve Uygulamaları’’ programımız tamamlandı.
Kök hücre; vücudumuzun organ ve dokularının ana hücresidir.
Anne karnında, organ ve dokular oluşurken işlevsellik kazanırlar. Yani farklılaşarak; bazıları kaslarımızı, bazıları eklem kıkırdağımızı, bazıları da kemiğimizi oluşturur. Bu kök hücrelere embriyonik kök hücre denir. Bunlar göbek kordonundan elde edilir. Embriyonik hücrelere etik ve yasal olarak kullanımı yasaktır.
Bazı kök hücreler ise, farklılaşmadan yani bir organ ve dokuya dönüşmeden vücudumuzda kalır. Bunlara erişkin kök hücre denir. Erişkin kök hücrelerinin en önemli rolü, bulundukları dokunun yaşamını devam ettirmesi ve gerektiğinde dokuyu onarmasıdır.
Erişkin kök hücre; vücudumuzda bir yaralanma ve hasar oluştuğu zaman, yani onarım gerektiğinde oraya giderek dokunun onarımını sağlar.
Erişkin kök hücre, sıklıkla yoğun olarak bulunduğu yağ dokusu ve kemik iliğinden elde edilir.
Kas iskelet sisteminin bir çok yaralanmasında kullanılmaktadır. En önemli kullanım alanı hasar görmüş eklem kıkırdağının yenilenmesidir.
Artık diğer yöntemlerle tedavi edilemez denilen, halk arasında kireçlenme olarak bilinen hastalığı da tedavi edebileceğiz.
Yani sizin dizleriniz tam deforme olmadı ve O şeklinde açılmadı ise, yani başlangıç veya orta seviyede kireçlenmeniz varsa; erişkin kök hücre verilerek tedavi edilebilecektir.
Başlangıç veya orta seviye; diz, kalça veya ayak bileği kireçlenmeniz; erişkin kök hücreler verilerek tedavi edilebilecek. Artık çok ciddi protez ameliyatları ileri dönemde daha az belkide yapılmayacak.